شماری از فعالان حقوق زن در هرات با برگزاری کنفرانسی نگرانی خود را از افزایش خشونت مبتنی بر جنسیت در افغانستان ابراز داشتند و بیان کردند که زنان در زمان شیوع کرونا دسترسی کمتری به عدالت داشتند.
مسوولان شبکه زنان افغان که این کنفرانس را برگزار کردند میگویند، با آنکه در زمان شیوع کرونا زنان کمتر برای ثبت قضایایی خشونت خود به مراکز عدلی و قضایی مراجعه میکردند، اما با آن هم 303 مورد خشونت علیه زنان در این ولایت ثبت شده است.
حلیمه سلیمی، مسوول شبکهی زنان افغان ابراز میدارد، براساس معلومات دادستانی کل کشور بیشتر خشونتهای ثبت شده علیه زنان در زمان شیوع کرونا لت و کوب بوده است که از سوی خانوادهها صورت گرفته و این نگران کننده است.
سلیمی افزود، در زمان شیوع کرونا دسترسی زنان به عدالت کم بوده و زنانی که در ولسوالیها زندگی میکنند به هیچ ارگان رسمی برای تطبیق عدالت دسترسی ندارد و قضیههای خشونت علیه زنان در این ولسوالیها توسط شورایهای محل بررسی میشود.
وی گفت: دولت مکلف است که برای دسترسی زنان ولسوالیها و نقاط دور دست افغانستان را به عدالت امکانات فراهم کند.
با این حال، فرشته یعقوبی یکی دیگر از فعالان حقوق زن تأکید میکند، تازمانی که زنان به عدالت دسترسی نداشته باشند، از بین بردن خشونت علیه زنان امکان پذیر نخواهد بود.
با این وجود، آگاهان حقوقی در هرات میگویند، فساد اداری از عواملی دیگریست که دسترسی زنان به عدالت را برای بررسی خشونت ناممکن ساخته است.
زهرا رحمانی وکیل مدافع, بیان میدارد عوامل مختلف دخیل است که زنان را از داشتن دسترسی به عدالت محروم میکند، اما سال 2020 میلادی به دلیل شیوع کرونا و رخصتی ادارات دولتی زنان نسبت به هر سال دیگری کمتر به عدالت دسترسی داشتند.
رحمانی اضافه میکند، فساد اداری و طولانی بودن روند تکمیل دوسیههای خشونت علیه زنان از عواملی دیگری است که زنان را وادر میدارد که از پیگیری قضیه خود در ارگانهای قضایی و عدلی کشور دست بکشند.
پیش از این نهادهای بینالمللی نیز از افزایش خشونتهای خانگی علیه زنان در زمان شیوع ویروس کرونا ابراز نگرانی کردند.
گزارشگر: فریبا اکبری