پرش به محتوا

تاثیر خشکسالی بر کشاورزی در هرات و نقش سولرها در بهبود این وضعیت

در سال‌های پسین، تغییرات اقلیمی و وقوع خشک‌سالی‌های پی‌درپی در ولایت هرات سبب کاهش منابع آبی و کم‌بود بارش‌ها در این ولایت شده است. این شرایط به طور ویژه‌ای بر بخش کشاورزی این ولایت تأثیر گذاشته و بسیاری از کشاورزان را با چالش‌های جدی در زمینه تأمین آب برای آبیاری کشت‌زارهای‌شان مواجه کرده است.در این وضعیت، استفاده از سیستم‌های انرژی خورشیدی (سولر) برای آبیاری زمین‌های کشاورزی به یکی از راهکارهای اصلی تبدیل شده است.در حال حاضر، شمار بسیاری از کشاورزان در ولایت هرات به دلیل کاهش منابع آبی و مشکلات ناشی از کم‌بود آب، به استفاده از سولرها روی آورده‌اند. محمدیونس، یک تن از کشاورزان در ولسوالی انجیل هرات که بیش از هشت سال می‌شود سرگرم کشاورزی است، می‌گوید که از دو سال به این‌سو برای آبیاری فرآورده‌های زراعتی‌اش، از سولرها استفاده می‌کند.این کشاورز می‌افزاید: «دهقانی شغل پدر و پدربزرگ من است. من از آن‌ها آموخته‌ام. خدا را شکر سفره‌ی ما پر است‌. خشکسالی که شد، همان سال‌ها ضرر زیادی به کشت‌زارهای ما وارد کرد، ولی دو سالی می‌شود که از سولر استفاده می‌کنم.»

این سیستم‌ها که از انرژی خورشیدی برای تأمین برق مورد نیاز پمپ‌ها استفاده می‌کنند، به کشاورزان کمک می‌کند تا بدون وابستگی به شبکه‌ی برق عمومی یا منابع سوخت فسیلی، آب را برای آبیاری محصولات خود تأمین کنند.محمدطاهر یک تن دیگر از کشاورز در ولسوالی غوریان هرات در این باره می‌گوید: «آب به دلیل خشک‌سالی در منطقه‌ام بسیار کم شده است و استفاده از سولرها برای آبیاری زمین‌های کشاورزی زندگی ما را نجات داده است. با این سیستم‌ها می‌توانیم به راحتی به زمین‌هایمان آب بدهیم بدون اینکه هزینه‌های زیادی برای سوخت و انرژی پرداخت کنیم.»

در همین حال، شماری از آگاهان امور زراعتی در ولایت هرات تاکید کرده می‌گویند که استفاده از سولرها، می‌تواند بسیاری از چالش‌های کشاورزان در زمینه‌ی کم‌بود آب، برطرف کند.آنان می‌افزایند که استفاده از سولرها برای بسیاری از کشاورزان هزینه‌ی هنگفتی دارد و از حکومت سرپرست در این زمینه خواهان همکاری و پشتیبانی از کشاورزان این ولایت اند.عظیمی یک تن از آگاهان امور زراعتی در این ولایت می‌گوید: «هزینه اولیه نصب سیستم‌های سولری هنوز برای بسیاری از کشاورزان بالا است و این امر ممکن است مانع از استفاده گسترده‌تر از این تکنولوژی در مناطق فقیرتر شود. در این راستا، برخی از نهادهای دولتی و سازمان‌های بین‌المللی اقدام به ارائه تسهیلات و کمک‌های مالی به کشاورزان برای خرید و نصب سیستم‌های سولری کرده‌اند تا آن‌ها بتوانند از این فناوری بهره‌برداری کنند.»

در سوی دیگر، مسئولان در ریاست زراعت ولایت هرات می‌گویند که همواره تلاش دارند تا با حمایت نهادهای داخلی و بیرونی، سهولت‌های بسیاری برای کشاورزان این ولایت فراهم کنند.گفتنی است که استفاده از سولرها یا انرژی خورشیدی در بخش کشاورزی هرات، نه تنها پاسخ به چالش‌های موجود در زمینه کمبود منابع آبی است، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان و ارتقای بهره‌وری در این بخش باشد.گزارش‌گر: کبرا سالاری

به اشتراک بگذارید