شورای متخصصان هرات از نتایج تازهترین پژوهش خود تحت نام ” عوامل فروپاشی نظام جمهوری اسلامی افغانستان” رونمایی کرد.
این هشتمین پژوهش علمی _ تحقیقی است که توسط شورای متخصصان هرات تکمیل میشود.
در مراسم رونمایی از این اثر پژوهشی، استادان دانشگاه، فعالین سیاسی و شماری دیگر از نخبگان حضور داشتند.
این کتاب توسط چهار تن از استادان دانشگاه( دکتر نجیبالرحمن حدید، دکتر فریداحمد فرزام رحیمی، هادی خردورزجویا و محمد امید جامی) انجام شده است.
در ابتدای این مراسم محمد رفیق شهیر رییس شورای متخصصان هرات بیان کرد که متأسفانه به صورت باید و شاید در عرصهی پژوهش در افغانستان توجه آنچنانی نشده است و همین است که در بسیاری مورد برای پیدا کردن راهحل چالشهای موجود در جامعه دچار مشکل میشویم.
آقای شهیر یاد آور شد که شورای متخصصان هرات در شرایطی دست به انجام این پژوهش زد که ناامیدی در کشور موج میزد و فرار نخبگان از کشور آرامش را از مردم گرفته بود، اما خوشبختانه توانستیم که این پژوهش را به اکمال برسانیم و امیدواریم که این اثر بتواند راهی برای کارهای گسترده علمی در این باره باز کند.
به ترتیب، دکتر نجیبالرحمن حدید در مورد نتایج بدست آمده از این پژوهش صحبت کرد. آقای حدید بیان کرد که بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش 10 عامل باعث سقوط نظام پیشین در افغانستان شده است که هفت عامل آن داخلی و سه عامل دیگر آن عوامل خارجی هستند.
آقای حدید افزود که این پژوهش در پنج فصل تکمیل شده است و نتایج آن از مصاحبه با شانزده تن از نخبگان سیاسی، فعالین جامعهمدنی و نویسندهگان حاصل شده است.
پس از آن، رحمتالله، فیضان نماینده ارتباطات خارجی امارت اسلامی که در مراسم حضور داشت از تلاش شورای متخصصان هرات در راستای فعالیتهای علمی قدردانی کرده و افزود این پژوهش عاری از برخورد سلیقهای است و امارت اسلامی میکوشد که از نتایج این پژوهش برای بهبود اوضاع مملکت استفاده کند.
در پایان، مسعوده کرخی فعال سیاسی و نماینده مردم هرات در پارلمان دولت پیشین نیز کارکرد شورای متخصصان در انجام این پژوهش ستود و افزود که عوامل دیگری نیز باعث سقوط حکومت پیشین شدند که یکی از آنان ضعف در کنفرانس بود.
کرخی بیان کرد که دولت امارت اسلامی باید به وضعیت زنان توجه داشته باشد و از فرصت پیش آمده برای بهبودی وضعیت شهروندان استفاده کند.
گفتنی است که در نتایج این پژوهش ( تفسیر نادرست از دموکراسی، فقدان ساختار سیاسی فراگیر و قابل قبول همگان، فساد و ضعف حاکمیت قانون، بیعدالتی و تبعیض، عملکرد نهادهای لازمی نظام دموکراتیک، عملکرد نخبگان و فرهنگ سیاسی نادرست وابستگی به کمکهای خارجی به عنوان عوامل داخلی و رقابت منطقهای و فرا منطقهای و تغییر سیاست غرب، عملکرد نیروهایی بینالمللی و نقش کشورهای همسایه به عنوان عوامل خارجی سقوط حکومت جمهوری اسلامی افغانستان نام برده شده است.
