شماری از دختران دانشآموز هرات ارتقای یک سال تعلیمی بدون فراگیری آموزش قابل قبول نمیدانند و میگویند، امارت اسلامی باید بکوشد زمینهی آموزش را برای دختران بیشتری در افغانستان فراهم سازد.
براساس طرزالعملی که این روزها از سوی امارت اسلامی به مکاتب هرات رسیده است دختران از صنف ششم به بالا در هرات بدون امتحان یک سال درسی ارتقا مییابند. براساس صحبت مدیر یکی از مکاتب هرات این ارتقا بر اساس فیصدی نمرات دانشآموزان صورت میگیرد.
روحینا که دانشآموز صنف هشتم است بیان میکند ارتقای بدون آموزشی را نمیخواهد، بلکه امیدوار است که روند درسی دختران از صنف ششم به بالا به گونهی معمول شروع شود.
روحینا میگوید« در ابتدا مکاتب دخترانه از صنف ششم به بالا شروع نشد، حالا هم شروع شده دوباره ما را رخصت کردند. ناامید شدم و احساس میکنم دوباره به روند معمول تدریس باز نخواهیم گشت».
صدف احمدی یکی دیگر از دخترانی است که از روند ارتقای بدون آموزش و امتحان راضی نیست.
وی گفت: اصلا از این روند، راضی نیستم. چون برایم احساس بدی را میدهد حس کمبودی و دست کم گرفتن دختران نسبت به پسران دست میدهد.
وی افزود، محیطهای درسی افغانستان هرگز محیط بد و خلاف حرف اسلامی نیست که آنها به بهانه ما را از درس و تحصیل و ترقی دور نگهداشتند. امیدوارم سال دیگر همه زنان و دختران افغان به محیطهای درسی دسترسی داشته باشند.
برخی از مدیران مکاتب هرات در صحبت با روزنامه اخبار روز میگویند که طرزالعملی از سوی امارت اسلامی با آنها شریک شده است که دختران از صنف ششم به بالا با توجه به فیصدی نمراتشان به صنف بعدی ارتقا داده میشوند، اما این طرزالعمل مشکلاتی با خود دارد.
حلیمه سروری، مدیر لیسه ملکه جلالی در هرات بیان میکند که بربنیاد طرزالعملی که از سوی امارت اسلامی با ما شریک شده است، دختران از صنفهای شش به بالا تا پانزدهم ماه قوس به مکتب میآیند و بعد از آن بدون امتحان با توجه به نمرات سال گذشته و چهارنیمماهه سال روان به صنف بعدی ارتقا داده میشوند، اما این ارتقا بر اساس این روند مشکلاتی دارد که سنجش ظرفیت ارتقا را مشکل می سازد.
این مدیر مکتب هرات گفت: این مشکلات را با مسوولان معارف شریک ساختیم، اما هنوز پاسخی برای حل آن دریافت نکردهایم.
سروری ابراز کرد، از امارت اسلامی میخواهم که در مقابل آموزش دختران گامهای عملی بیشتری بردارند.
پس از سقوط حکومت قبلی؛ مکاتب در تمام کشور مسدود شد، اما چندی پس از آن مکاتب پسرانه و دختران فقط تا صنف ششم بازگشایی شد. این اقدام واکنشهای ملی و بینالمللی را برانگیخت و فعالان حقوق زنان در سطح جهانی خواهان بازگشایی مکاتب دخترانه از صنف ششم به بالا شدند. در پی این اعتراضها دروس آموزشی دختران از صنف ششم به بالا در برخی ولایات، به شمول هرات بازگشایی شدند و حالا دوباره براساس طرزالعملی این دختران رخصت گردیدند.
گفتنی است که مسوولان امارت اسلامی بارها بر آموزش دختران تأکید کردند و گفتهاند که زنان با حجاب اسلامی تا مقطع دکترا میتوانند تحصیل کنند.
گزارشی از فریبا اکبری
